Interventii in spatii inchise
16/10/2015
Femeile și sănătatea și securitatea la locul de muncă
25/10/2015
Show all

Tot ce trebuie sa stiti despre acarienii de praf

Acarienii de praf fac parte din clasa arachnidelor, fiind o specie des intalnita in locuintele umane.
Acestia pot fi descrisi drept paianjeni microscopici. Corpurile lor sunt semi-transparente, de o culoare albastruie, greu de observat cu ochiul liber, astfel incat, pentru a fi identificati corect, o marire de cel putin 10 ori este necesara. Un acarian tipic masoara 0.4 milimetri in lungime si 0.2 – 0.3 milimetri in latime.
Durata medie de viata pentru un mascul este de 10 – 19 zile, in timp ce femela poate trai pana la 70 de zile, depunand aproximativ 60 – 100 de oua in ultimele 5 saptamani de viata.

Unde traiesc acarienii?
Acarienii de praf se hranesc cu diferite particule organice, inclusiv cu particule de piele, selectand substante care au fost deja partial descompuse de ciuperci; digestia este initial incompleta, intestinele neavand capacitatea sa absoarba toti nutrientii, astfel incat unele substante pot fi consumate de mai multe ori. Un om pierde aproximativ 0.3 – 0.4 kg de celule ale pielii pe an, ceea ce este suficient pentru a alimenta un milion de acarieni.
Din acest motiv, acarienii pot fi gasiti in numar mare pe articolele pe care se colecteaza resturile de piele umana: perne, plapume, saltele, tapiterii, draperii si covoare, dormitoarele si bucatariile fiind cele mai favorabile medii pentru inmultirea lor. Acestia se ataseaza cu membrele de fibre, densitatea numarului de acarieni putand ajunge pana la 100 – 500 de indivizi pe gram de praf.

Acarienii se gasesc in majoritatea caselor locuite deoarece metodele obisnuite de curatenie (cum ar fi aspiratul sau stergerea prafului) nu ii elimina in totalitate, iar insecticidele obisnuite nu au niciun efect asupra lor. Desi acarienii au nevoie de un mediu cald si umed (o temperatura intre 18 si 26 de grade si umiditate relativ mai mare de 50%), scaderea temperaturii si umiditatii din mediu nu ii elimina complet decat dupa cateva luni, initial acarienii retragandu-se inspre interiorul pernelor, saltelelor, covoarelor si tapiteriilor, lucru care explica si supravietuirea lor in zone cu altitudine ridicata si clima uscata.

Cui si in ce fel dauneaza acarienii?
Acarienii de praf sunt sursa principala de alergeni din praful de casa, alergia in cauza fiind determinata, in principal, de fecalele uscate ale acestora, care formeaza o pulbere fina ce pluteste cu usurinta atunci cand este rascolita de actiuni precum aspiratul, maturatul si mersul pe covor, asezarea asternutului sau chiar modificarea pozitiei in somn. Totusi, acestia nu traiesc pe pielea omului, nu inteapa si nu transmit boli, fiind daunatori doar persoanelor alergice.

De cate feluri sunt acarieni?
Pe langa acarianul de praf, mai exista alte 6 specii de acarieni, diferenta constand, in mare parte, in mediul acestora de viata, precum si in efectele pe care le au asupra vietii oamenilor:

  • Acarianul de mobila, care traieste in tapiterie umeda;
  • Acarus siro, care contamineaza faina sau cerealele cu alergeni, transferand in acestea microorganisme patogenice si astfel cauzand mancarime oamenilor care intra in contact cu obiectele in cauza;
  • Sarcoptul raiei, care cauzeaza raie in animalele de companie si in chiar oameni, ingropandu-se sub piele si sapand galerii;
  • Dermanyssus gallinae, care infesteaza cuiburi vechi de vrabii, grauri, sau diferite pasari de curte, hranindu-se cu sange; provoaca mancarime severa si un stres puternic pasarilor si poate intra si in casa, fiind, de asemenea, un posibil transmitator al bacteriei Erysipelothrix Rhusiopathiae;
  • Trombiculidae, care, in stare de larva, se ataseaza de numeroase organisme (inclusiv oameni) si se hraneste cu celule ale pielii, intepand si cauzand iritatii;
  • Tetranychus urticae, cel mai vizibil acarian, asemanat cu un paianjen rosu minuscul, care intra in case primvara pentru a cauta locuri unde sa isi depuna ouale si toamna pentru a hiberna, hranindu-se cu plante si fiind, din aceasta cauza, considerat daunator.