Femeile și sănătatea și securitatea la locul de muncă
25/10/2015
Integrarea SSM in educatie
25/10/2015
Show all

Substantele periculoase

Substanțele periculoase – orice substanță în stare lichidă, gazoasă sau solidă care prezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea lucrătorilor – sunt prezente în aproape toate locurile de muncă. În Europa, milioane de lucrători vin în contact cu agenți chimici și biologici care le pot afecta sănătatea.

În realitate, 15 % din lucrătorii din UE vin în contact cu substanțe periculoase în decursul derulării activității lor, iar alți 15 % raportează că inhalează fum, vapori, pulberi sau praf la locul de muncă.

Unele substanțe extrem de periculoase – de exemplu azbestul, care cauzează cancer pulmonar și alte boli respiratorii fatale – sunt în prezent interzise sau se află sub control strict. Însă alte substanțe nocive se utilizează în continuare pe scară largă; de aceea există legislația necesară pentru a asigura gestionarea corespunzătoare a riscurilor asociate acestora.

Riscurile pentru sănătate

Problemele de sănătate care pot apărea într-un mediu de lucru în care sunt prezente substanțe periculoase variază, de la iritații ușoare ale ochilor și pielii până la efecte grave, precum malformațiile congenitale și cancerul.  Efectele pot fi acute sau cronice, iar unele substanțe pot avea un efect cumulativ. Printre cele mai frecvente pericole se numără:

  • intoxicațiile;
  • alergiile; 
  • bolile de piele; 
  • bolile respiratorii;
  • cancerul; 
  • problemele de reproducere și malformațiile congenitale.

Sfaturi pentru angajatori

Pentru a asigura protecția lucrătorilor împotriva substanțelor periculoase, primul pas este efectuarea unei evaluări a riscurilor. Apoi, trebuie să se ia măsuri în vederea eliminării sau reducerii cât mai mult posibil a riscurilor. La final, trebuie să se monitorizeze periodic situația și să se evalueze eficacitatea măsurilor adoptate.

Statele membre au elaborat o serie de modele pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii să efectueze evaluarea riscurilor.

De asemenea, angajatorii trebuie să țină seama de toate categoriile vulnerabile, cum ar fi lucrătorii tineri, femeile însărcinate sau care alăptează, pentru care legea impune o protecție specială.

Sursa: https://osha.europa.eu/ro/themes/dangerous-substances