În realitate, 15 % din lucrătorii din UE vin în contact cu substanțe periculoase în decursul derulării activității lor, iar alți 15 % raportează că inhalează fum, vapori, pulberi sau praf la locul de muncă.
Unele substanțe extrem de periculoase – de exemplu azbestul, care cauzează cancer pulmonar și alte boli respiratorii fatale – sunt în prezent interzise sau se află sub control strict. Însă alte substanțe nocive se utilizează în continuare pe scară largă; de aceea există legislația necesară pentru a asigura gestionarea corespunzătoare a riscurilor asociate acestora.
Problemele de sănătate care pot apărea într-un mediu de lucru în care sunt prezente substanțe periculoase variază, de la iritații ușoare ale ochilor și pielii până la efecte grave, precum malformațiile congenitale și cancerul. Efectele pot fi acute sau cronice, iar unele substanțe pot avea un efect cumulativ. Printre cele mai frecvente pericole se numără:
Pentru a asigura protecția lucrătorilor împotriva substanțelor periculoase, primul pas este efectuarea unei evaluări a riscurilor. Apoi, trebuie să se ia măsuri în vederea eliminării sau reducerii cât mai mult posibil a riscurilor. La final, trebuie să se monitorizeze periodic situația și să se evalueze eficacitatea măsurilor adoptate.
Statele membre au elaborat o serie de modele pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii să efectueze evaluarea riscurilor.
De asemenea, angajatorii trebuie să țină seama de toate categoriile vulnerabile, cum ar fi lucrătorii tineri, femeile însărcinate sau care alăptează, pentru care legea impune o protecție specială.
Sursa: https://osha.europa.eu/ro/themes/dangerous-substances