Verificari PRAM

Verificari Pram – Masuratori PRAM – Certificate PRAM

Conform legislatiei in vigoare, orice instalatie electrica trebuie verificata periodic (de 2 ori pe an) pentru a evita deteriorarea lor din pricina factorilor precum: incarcare excesiva a circuitelor electrice, uzura echipamentelor, coroziunea materialelor, imbatranirea izolatiilor.
Verificarile PRAM cuprind mai multe masuratori: rezistenta de izolatie, impedanta de bucla, curentul de scurt circuit, rezistenta de dispersie a prizelor de pamant, continuitatea centurii de impamantare, verificarea aparatelor de protectie inclusiv a disjunctoarelor diferentiale.
Dispune de oameni calificati si experienta PRAM, cu dotare de aparatura de testare conforma cu legislatia actuala:
Verificari PRAM – rezistenta de dispersie prize de pamant
Verificari PRAM pentru continuitati: racord centura priza de pamant, motoare si tablouri electrice
Verificari PRAM materiele electroizolante: manusi, cizme, covor electroizolant
Masuratori si verificari in vederea PIF a instalatiilor electrice, de incalzire, ventilatie si climatizare
Eliberari Buletine de Verificare

Verificarea PRAM se face de personal autorizat ANRE tip A1

(conform Legii nr. 13/2007 a energiei electrice, care la art. 11, alin. 20, lit. t) stipuleaza ca ANRE este abiltata sa ateste operatorii economici si sa autorizeze electricienii care proiecteaza si executa lucrari in instalatiile electrice).
Verificarea PRAM reprezinta masurarea rezistentei de dispersie a instalatiei de pamantare si paratrasnetului cu dispozitiv elecronic expertizat in acest scop. Dispozitivul este verificat metrologic periodic.
Verificarea PRAM a instalatiilor electrice este necesara, deoarece toate instalatiile se deterioreaza din cauza incarcarii excesive a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziune, imbatranirea izolatiilor.
Legislatia in vigoare prevede ca instalatiile electrice trebuie sa fie mentinute intr-o stare corespunzatoare de siguranta, iar pentru aceasta ele trebuie sa fie inspectate si testate periodic.
Aceste verificari cuprind o serie de masuratori cum sunt: rezistenta de izolatie, impedanta de bucla, curentul de scurt circuit, rezistenta de dispersie a prizelor de pamant, continuitatea centurii de impamantare, verificarea aparatelor de protectie inclusiv a disjunctoarelor diferentiale.
In urma analizarii acestor masuratori se emit Rapoartele de incercari care certifica starea instalatiilor si echipamentelor electrice pentru instalatia verificata

Periodicitatea masuratorilor si verificarilor instalatiilor electrice (PRAM) este anual.

Buletinul PRAM certifica verificarea prizelor de impamantare si paratrasnetelor si are rol de:
Prevenirea electrocutarii personalului care utilizeaza instalatia electrica si echipamentul de lucru;
Prevenirea unui incendiu provenit de la instalatia electrica si prevenirea distrugerii aparaturii electrice si electronice (maternitati, fabrici ce utilizeaza benzina/motorina)
Verificarea continuitatii nulului de protectie.
Buletinele PRAM sunt necesare la controalele efectuate de ITM, ISU si ANPC.
Verificarea si masurarea se efectueaza conform STAS 12604/4. Verificarea PRAM reprezinta masurarea rezistentei de dispersie a instalatiei de pamantare si paratrasnetului cu aparat special pentru acest scop. Aparatul este verificat periodic de metrologie autorizata.

DOVADA VERIFICARII PRAM O CONSTITUIE BULETINUL PRAM CARE CUPRINDE:

Conditiile in care au fost facute masuratorile
Tipul dispozitivului folosit la masuratoare
Numele executantul si locul masurarii, acestea fiind necesare la controalele efectuate de ITM, ISU si ANPC.
Copie dupa certificatul metrologic al dispozitivului folosit la masurare
Copie dupa autorizatia ANRE care da dreptul emitentului sa emita buletin PRAM
In cazul in care valorile masurate nu corespund normelor, instalatia prezinta pericol de electrocutare, iar paratrasnetul nu mai prezinta siguranta impotriva incendierii in caz de trasnet. Pentru evitarea acestor evenimente nedorite, putem remedia rapid problemele si executam reverificare PRAM. Reparaţiile majore la instalaţia electrică ce necesită un consum mare de materiale pot fi executate contra cost in bază altui contract de prestari servicii.