Cum combatem cartitele?
26/12/2010
Cum combatem porumbeii si liliecii?
14/02/2011
Show all

Cum combatem serpii si reptilele?

Tratamentele la exterior se realizeaza doar cu ajutorul repelentilor chimici
Utilizarea acestora trebuie perceputa precum o bariera chimica impotriva reptilelor (serpi, soparle). Organul Jacobson, este un organ extrasenzorial situat in partea superioara a gurii reptilei si este folosit in principal pentru a evalua mediul ambient circumstant. Acest organ este folosit atunci cand reptila isi foloseste limba. Repelentul va paraliza temporar functiile organului Jacobson,facand reptila sa se retraga cu rapiditate.
Repelentul este un produs în formă granulară care este aplicat cu uşurinţă, pur şi simplu prin dispersie în jurul locuinţelor, cabinelor, rulotelor, corturilor, piscinelor, etc. pentru a ţine reptilele departe de aceste zone. Poate fi aplicat şi în jurul grădinilor dar nu în incinta acestora. Nu trebuie să se utilizeze pe terenurile cultivate cu culturi destinate alimentaţiei pentru om sau animale.

Pentru a proteja o zonă în interiorul căreia este posibil să existe reptile, este nevoie mai întâi să se aplice o cantitate mică de repelent contra reptilelor pe toată suprafaţa. După 48 de ore, timpul necesar pentru a permite reptilelor să se îndepărteze de zona care trebuie protejată, se aplică de-a lungul perimetrului un alt produs pe o bandă lată de circa 15-20 cm.
Folosind această metodă, un recipient de repelent de 5 kg protejează aproximativ 3000 de metri pătraţi de suprafaţă sau o porţiune lungă de 300-450 m şi lată de 20 cm.

Utilizarea repelentilor este recomandata la exterior si ofera protectie pentru o suprafata mai mare decat in cazul capcanelor adezive. Realizarea tratamentului se face marginal, de jur imprejurul zonei ce se doreste a fi protejata. Se aplica o banda de aproximativ 15-20 cm impiedicand astfel accesul reptilelor in zona „protejata”.