Insecte
02/07/2013
Microorganisme
02/07/2013
Show all

Rozatoare

SOARECI

anti soareci roinsect

Sunt unele din cele mai raspandite mamifere in casele oamenilor din aproape orice zona a Globului, atat ca animale de comapnie cat mai ales ca oaspeti, de multe ori nepoftiti.Șoarecii sunt animale de talie mică ( 4,5 – 12,5 cm) la care coada are aceeași lungime ca și corpul. Animalele ating o greutate de 30 grame, cazuri excepție fiind 60 de grame. Șoarecii au culoarea cenușie brună, pe partea inferioară a corpului sunt de culoare albă, coada este acoperită cu perișori fini. Specii de șoareci în captivitate pot fi de culoare albă. O femela poate naste pana la 8 pui, care ating maturitatea sexuala la varsta de 6 saptamani. Pentru a nu atrage soarecii in preajma locuintelor, se recomanda ca resturile alimentare sa fie de asemenea pastrate in recipiente bine inchise, iar vasele sa fie spalate imediat dupa folosire.

SOBOLANI

sobolan

Sobolanii sunt cele mai daunatoare rozatoare, ei contamineaza mancarea, distrug structuri si transmit boli si paraziti. In conditii propice, populatia poate creste cu repeziciune.
Cei mai multi sobolani sunt activi pe timpul noptii, tocmai de aceea nu sunt foarte des vazuti de oameni. Cu o perioada de gestatie de 10 zile, o femela naste cate 8-10 pui, de pana la 7 ori pe an. Puii ating maturitatea de reproducere la varsta de aproximativ 3 luni, iar varsta maxima pana la care pot trai este de 4 ani.
Sobolanii au simturi foarte ascutite, cum ar fi vazul, auzul si mirosul. Pentru a ajunge la mancare, ei se pot catara fara probleme, putand intra in locuinte si prin ferestre deschise, aflate la nivelul crengilor de copaci. Existenta gunoaielor langa locuinte atrage sobolanii si face dificila eradicarea lor. Luarea de masuri in acest sens va limita numarul sobolanilor in si langa locuinte.
O alta masura pentru a nu permite intrarea sobolanilor in locuinte este sigilarea crapaturilor. De asemenea, usile si ferestrele trebuie sa se inchida corect, fara a mai exista crapaturi pe unde sobolanii sa poata intra in locuinta.
De mentionat este faptul ca sobolanii sunt specii purtatoare de boli ce se pot transmite atat la om, cat si la animale; sunt purtatori si de purici, care la randul lor sunt purtatori de diverse boli.

HARCIOGI

harciog

Hârciogii trăiesc de regulă în regiunile de șes sau munte cu climă uscată, sau semiuscată. Hrana lor este în general de natură vegetală, formată din semințe, rădăcini, fructe, frunze sau flori, ce o procură din iarba sau tufișurile care cresc în regiunile de stepă, sau zonele păduroase din munți. Dar ei pot face și pagube însemnate în terenurile cultivate cu cereale sau zarzavaturi.

Ocupatia lor principala este sa sape galerii in pamant, unde traiesc si unde isi tin proviziile

Durata de viata a harciogilor este de pana la 6 ani, ceea ce justifica numarul relativ ridicat, in ciuda numerosilor daunatori naturali.
Harciogul poate sa transmita boli precum leptospiroza sau alte boli transmise de animalele salbatice. Cand se simte amenintat, poate deveni agresiv si poate incerca sa muste.

POPANDAI

popandau

Popandaul are corpul suplu si alungit, fara a depasi 22 cm., capul usor tesit in regiunea frontala, botul scurt si obtuz, pavilioanele urechilor mici si rotunjite, ca niste cute tegumentare acoperite de peri scurti. Greutatea corpului este cuprinsa intre 230 si 340 g. Numele de popandau sau poponete i se trage de la pozitia pe care o adopta deseori: spijinirea pe membrele posterioare si pe coada, in pozitie verticala. Femelele nasc 2 pana la 9 pui (cel mai frecvent 4 sau 5), dupa o perioada de gestatie de 25-28 de zile.