Cum alegem echipamentul individual de protectie
06/10/2015
Tot ce trebuie sa stiti despre acarienii de praf
20/10/2015
Show all

Interventii in spatii inchise

  • Ce este un spatiu inchis?

Se deosebesc doua categorii de spatii inchise:

  • Categ I – fantani, canale mari (de aductiune), canale de scurgere, fose;
  • Categ II – cisterne, silozuri, rezervoare, cuve, reactoare din industria chimica, cazane, mori etc.

Ce se face in aceste spatii / incinte?

Se pot efectua mai multe tipuri de interventii:

– sudura, taiere, decupare, ascutire, perforare a cuvelor, a rezervoarelor, a silozurilor etc

– spalare, decapare, vopsire, iluminare, reamenajare etc.

Pe sectoare de activitate:

  • Industria chimica: toate tipurile de cuve, cisterne, reactoare care contin sau au continut produse toxice, corozive, inflamabile sau explozive;
  • In constructii metalice: cuve, camioane, cisterne, nave etc;
  • In transporturi: cisterne rutiere si feroviare, nave, avioane;
  • Curatenie: curatare-spalare, degazare, decontaminare;
  • Sudura: interventii pe acoperisuri metalice care contin materii inflamabile sau in interiorul spatiilor insuficient ventilate;
  • Intretinere – mentenanta: pe sau in cuve cu echipamente metalice (chei etc) pentru montare, demontare, modificari ale instalatiilor (cazane etc).

De regula, spatiile inchise excepteaza prezenta umana in faza de exploatare normala. Din acest punct de vedere, este necesar sa analizam:

  • activitatile inevitabilede mentenanta si intretinere sub raportul frecventelor acestor operatiuni;
  • personalul care le asigura;
  • procedurile de mentenanta prevazute;
  • mijloacele de prevenire necesare.

 

  • Care sunt riscurile generate? In ce constau acestea?

In mare parte constau in:

  • Incendii;
  • Explozii;
  • Intoxicari, asfixii.

Incendiile si exploziile: in mediile in care se gasesc simultan un carburant (un produs inflamabil), un comburant (oxigenul atmosferic) si o sursa de initiera (sursa de caldura sau alte surse care pot declansa reactia) conditiile de realizare a focului sau exploziei pot sa se regaseasca reunite daca amestecul satisface concentratiile prevazute.

Exemple de accidente:

  • doi morti intr-o explozie in timpul curatarii unei cuve de carburanti, ca urmare a introducerii unei lampi in interiorul acesteia.
  • Inflamatii si arsuri la maini si fata in timpul decuparii cu flexul a unui bidon de 200 litri curatat in prealabil.
  • Un mort intr-o explozie la o salupa ce continuse hidrocarburi in timp ce un sudor efectua o reparatie la un pod.

Se va nota ca in toate aceste accidente, niciun operator nu a patruns in interiorul spatiului inchis in momentul accidentului, dar ca fiecare intervenient se afla deasupra sau langa spatiul respectiv, fara a constientiza pericolul.

Trebuie deci retinut ca o cuva sau un bidon, chiar daca este gol, iar continutul acestuia a fost indepartat de mult timp, va contine vapori reziduali. Intre altele, riscul exista chiar daca interventia (de sudura de exemplu) sa produce la exterior: interventia asupra unui perete al acestui spatiu inchis, care poate genera caldura si poate declansa accidentul.

Asfixia/ intoxicatia: provin din reducerea oxigenului din aer, provocata de u fermentatie, descompunere, aport de gaz inert, degajari de CO2 etc, in cazul asfixiei sau datorita gazelor si emanatiilor toxice provenite de la lichidele sau gunoaiele preexistente.

Exemplu:

1) doi morti (un operator si o persoana care a vrut sa acorde primul ajutor) in timpul curatarii cu jet de apa sub presiune a unei cuve ce continuse must. In lipsa ventilatiei, fermentarea restului de must a dus la acumularea de anhidra carbonica ce a diminuat continutul de oxigen.

2) un mort prin asfixie la interventia intr-o cuva in constructie insuficient ventilata.

3) curatarea unei oale de turnare a dus la moartea prin intoxicare cu arsen sau fosfor a 3 persoane.

4) interventii intr-o fosa ce contine o pompa de refulare a apelor uzate intr-o statie de epurare a produs moartea prin intoxicare cu hidrogen sulfurat a unei persoane.

 

  • Ce mijloace de prevenire se pot utiliza?

Interventiile in spatii inchise trebuie reduse pe cat posibil, de exemplu doar la aspirarea sau pomparea si curatarea cuvelor sau foselor. Daca interventia umana este indispensabila, aceasta trebuie sa faca obiectul unei proceduri de interventie prealabile. In general, se va face un recensamant al tuturor situatiilor care necesita aceasta interventie.

In caz de interventie:

  • Ne vom asigura in privinta atmosferei de la locul interventiei, pentru ca aceasta sa fie inofensiva in privinta riscurilor de explozie, asfixie sau intoxicare (degazare, inertaj, decontaminare, ventilatie, purificare)
  • Se va controla concentratia anumitor gaze din atmosfera de la locul interventiei: a oxigenului, a CO, a hidrogenului sulfurat, cu ajutorul detectoarelor de gaze sau chiar a explozimetrelor.
  • Asigurarea purificarii aerului inainte de a patrunde in interior si ventilarea mecanica pe toata durata interventiei.

Ventilatia se poate efectua prin captare si prin compensare cu aer proaspat sau prin dilutie (insuflare de aer in zona poluata).

Patrunderea fara a purifica aerul nu va fi posibila decat daca rezultatele controalelor vor releva lipsa riscurilor sau daca natura interventiei nu va duce la formarea de poluanti.

Anumite lucrari pot face obligatorii purtarea unui echipament de protectie respiratorie deoarece este tehnic imposibil a se purifica total aerul de la locul interventiei.

  • Toate interventiile trebuie in principiu sa aiba permisiunea supraveghetorilor care vor alcatui o lista a conditiilor in care o interventie poate sau nu avea loc:

consemnarea: consemnarea canalizarilor susceptibile a duce la poluarea spatiului inchis, golirea prealabila, curatarea peretilor;

supravegherea: lucratorul care patrunde in spatiul inchis trebuie echipat cu un ham de siguranta fixat de o coarda rezistenta la caldura si foc, legarea de un scripete care sa permita extragerea rapida in caz de urgenta. O supraveghere din exterior cu mijloace de comunicare cu lucratorul aflat in interior si mijloace de prim ajutor necesare.

  • Utilizarea in spatiile inchise a instrumentelor care nu sunt susceptibile a produce scantei, impamantarea tuturor aparatelor si structurilor metalice pentru a impiedica incarcarea electrostatica ce poate duce la explozie (arc electric).

Interventiile in spatiile inchise pot fi efectuate de catre salariati ale unor intreprinderi exterioare, sau acesti angajati care lucreaza cu puncte calde, pot avea zona de lucru in apropierea spatiilor inchise, ceea ce poate duce la riscuri de incendii si explozie.

Planurile de prevenire trebuie sa evoce sistematic si sa anticipeze aceste riscuri in timpul elaborarii lor.