Harciogul este un animal de dimensiuni reduse, cu lungime intre 26 si 30 cm, avand o coada de aproximativ 3-6 cm, de culoare neagra pe abdomen si roscat – cenusie pe partea dorsala.
Ocupatia lor principala este sa sape galerii in pamant, unde traiesc si unde isi tin proviziile. Iarna, cand temperaturile scad sub 5 grade Celsius, harciogii astupa intrarile in galeriile unde hiberneaza. In acestea harciogul poate depozita pana la 90 kg de mancare – cartofi, plante verzi, morcovi sau cereale, ceea ce il face sa fie un important daunator al culturilor. In perioada cand nu hiberneaza, este un animal nocturn.
In lunile aprilie – august se imperecheaza si femela naste intre 4 si 18 pui, de 2 sau chiar 3 ori pe an, puii ajungand la maturitate la 8 saptamani. Durata de viata a harciogilor este de pana la 6 ani, ceea ce justifica numarul relativ ridicat, in ciuda numerosilor daunatori naturali.
Harciogul poate sa transmita boli precum leptospiroza sau alte boli transmise de animalele salbatice. Cand se simte amenintat, poate deveni agresiv si poate incerca sa muste.
Popandaii sunt rozatoare nocturne, de talie mijlocie, cu blana scurta, de culoare cenusie- galbuie.
Femela are intre 1 si 3 gestatii pe an, nascand intre 3 si 10 pui la fiecare gestatie, durata lor de viata fiind de peste 4 ani.
Aduce pagube mari culturilor de lucerna, trifoi, porumb si alte legume, pe care le aduna imediat dupa semanare. Popandaii traiesc in pamant, unde sapa galerii si unde isi construiesc camere. Sunt foarte activi pe timpul noptii, evitand astfel caldura si pradatorii naturali. Exceptie fac zilele racoroase sau ploioase, cand obisnuiesc sa iasa din tuneluri si pe timpul zilei. Cand se simt amenintati sau in cazul inundatiilor, popandaii isi astupa tunelurile.
Atunci cand le sunt distruse tunelurile, popandaii sapa unele noi intr-un timp foarte scurt, iar inainte de venirea iernii, acestia sapa tuneluri la adancime mai mare decat vara.