Ce este praful? Raspunsul pare evident: e acea pudra cenusie care ti se ia pe deget de pe obiecte sau de pe carti vechi. Praful ne acopera ecranele calculatoarelor cu un strat subtire si se aduna sub saltelele noastre.
Praful e peste tot – in casele noastre, in atmosfera, chiar si in spatiu. Orice facem si oriunde ne ducem, avem un efect asupra prafului si asupra compozitiei sale.
Compozitia prafului domestic variaza in functie de loc, dar consta in mare parte din materie organica desprinsa de pe oameni, animale, plante si orice altceva care mai traieste in casele noastre.
Principalele componente sunt celule umane moarte, fibre de la plante, imbracaminte si mobilier, fecale de acarieni, fum si picaturi de ulei de la gatit, plus pamant carat inauntru pe pantofi si particule aduse de vant din afara.
Hobby-urile adauga o nota personala la praful domestic: taietorii de lemne au praf de lemn in casa, bucatarii au un praf mai picant, iar amatorii de lectura produc particule de hartie. In praful domestic mai exista un intreg ecosistem alcatuit din acarieni de praf si paduchi de hartie, plus pseudoscorpioni pradatori care se hranesc cu acestia.
“Particulele organice in suspensie, transmisibile pe calea aerului, pe care le contine praful sunt asociate cu afectiuni, cum e cazul dioxidului de siliciu intalnit in minerit, care provoaca boli de plamani“, spune cercetatorul prafolog James Coe, de la Ohio State University.
Cand auzi ca sunt in jur de 10 000 de acarieni de praf care traiesc in patul tau si care iti ameninta sanatatea, intelegi repede cat de importanta e gasirea unor cai eficiete de a scapa de ei.